Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

17 χρόνια καθοδήγησης από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα


padeleimon1-thrakiΑπό την 23η Μαρτίου 1995 όταν τον υποδέχθηκε σύσσωμος ο λαός της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία
- Πρωτ. Παντελεήμων: «Η σωφροσύνη, ο μειλίχιος χαρακτήρας και ο τρόπος χειρισμού των εκκλησιαστικών θεμάτων “σημαδεύουν” την μέχρι σήμερα παρουσία του
Με αφορμή την συμπλήρωση 17 χρόνων από την 23η Μαρτίου 1995, όταν η Ξάνθη, ο κλήρος της και ο λαός της υποδέχθηκαν για πρώτη φορά τον πρόσφατα ενθρονισθέντα Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμωνα, η «Θ» απευθύνθηκε στον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου πανοσ. Αρχιμανδρίτη, Παντελεήμωνα Μουτάφη, ως αρμοδιότερο για να παραθέσει, πέρα από τα γεγονότα εκείνων των ημερών, ένα σύντομο απολογισμό της παρουσίας αλλά και του έργου του Μητροπολίτη μας, όπως ο ίδιος το γνώρισε αλλά και το βίωσε, παράλληλα με τον ι. κλήρο της Μητροπόλεως αλλά και τον λαό της Ξάνθης στην πάροδο των χρόνων αυτών.
Η ΕΚΛΟΓΗ, Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
padeleimon_palia-webΣύμφωνα λοιπόν με τον πρωτοσύγκελο της Ι.Μ.Ξάνθης, «έχουν περάσει 17 χρόνια από την 25η Ιανουαρίου 1995, όταν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με προεδρεύοντα τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, εξέλεξε Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, μετά την εκδημία του μακαριστού Αντωνίου, τον τότε αρχιμανδρίτη Παντελεήμωνα Καλαφάτη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως, Φιλίππων και Θάσου, αλλά και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεων της Θεοτόκου Μαριών Θάσου. Μετά την εκλογή του και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, τελέστηκε η χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας, από τον τότε Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο και πλειάδα άλλων ιεραρχών. Δύο μήνες μετά την χειροτονία και συγκεκριμένα την 23η Μαρτίου 1995 και αφού υπογράφτηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα από τον προσφάτως επίσης εκλεγέντα τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο κλήρος της Μητρόπολης και ο λαός της Ξάνθης με πάνδημη συμμετοχή υποδέχθηκαν το νέο τους ποιμενάρχη με αισθήματα αγάπης και σεβασμού».
Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
padeleimonas-thrakiΑναφερόμενος στο έργο αλλά και στην εν γένει παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης μέχρι σήμερα, ο πρωτοσύγκελος Παντελεήμων παρατηρεί ότι «σε αυτά τα 17 χρόνια έγιναν πολλά στην Μητρόπολη και στην πόλη της Ξάνθης από την πλευρά της παραγωγής πνευματικού αλλά και φιλανθρωπικού έργου. Μένοντας στο δεύτερο δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στις προσπάθειες που έγιναν για την λειτουργία της «Τράπεζας της Αγάπης», η οποία φροντίζει καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, το ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων, τις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, ενώ περισσότερο από αισθητή είναι και η παρουσία του Σεβασμιότατου δίπλα μας, οδηγώντας και καθοδηγώντας όλους στην καθημερινότητά μας. Κυριότερα χαρακτηριστικά του η σωφροσύνη, το μειλίχιο του χαρακτήρα του αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα εκκλησιαστικά θέματα. Ως πρωτοσύγκελος, μεταφέροντας τα αισθήματα του κλήρου και του λαού του τόπου μας, θέλω να εκφράσω κατ’ αρχήν την υική μας αγάπη, τον σεβασμό και τις ευχαριστίες όλων μας για τα όσα πολλά πράττει καθημερινά για μας. Παράλληλα παρακαλούμε τον Θεό να τον κρατάει υγιή ώστε να παραμείνει για πολλά ακόμη χρόνια στην Μητρόπολη Ξάνθης αλλά και να μετέχει σε πλείστες ακόμη αποστολές που θα του αναθέσει στο μέλλον η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλάκις και στο παρελθόν».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου