Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΕΝ ΠΑΤΜΩ.

Εορτή του Οσίου Χριστοδούλου, του εν Πάτμω Σήμερα 16η Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Χριστοδούλου, του Θαυματουργού, του εν Πάτμω, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Χριστόδουλος γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 1020 μ.Χ. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης. Από μικρή ηλικία επιθυμούσε την μοναχική ζωή. Αρχικά πήγε σε μία Μονή στον Όλυμπο της Βιθυνίας, όπου και εκεί εκάρη Μοναχός. Από αυτή τη Μονή έφυγε και πήγε στους Αγίους Τόπους, και μόνασε σε κάποιο ερημικό μέρος. Οι επιδρομές όμως των Σαρακηνών ανάγκασαν τους Μοναχούς να εγκαταλείψουν την περιοχή εκείνη και έτσι ο Όσιος επέστρεψε στην Μικρά Ασία στο Όρος Λάτρος της Μυσίας. Εκεί, λόγω της ασκητικής ζωής και των αρετών του εκλέχθηκε επιστάτης με το αξίωμα του Αρχιμανδρίτη, γεγονός που του έδωσε και το προσωνύμιο του Λατρηνού. Οι επιδρομές όμως των Μουσουλμάνων τον ανάγκασαν να φύγει. Ο Όσιος Χριστόδουλος αναζητώντας τόπο ασκήσεως πήγε στη Στρόβιλο, στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Εκεί έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί μια νέα επιδρομή τον ανάγκασε πάλι να αλλάξει τοποθεσία και να διαφύγει στη Λέρο και στη συνέχεια στην Κώ, όπου και ίδρυσε Μονύδρια. Οι διαφορές όμως με τους ντόπιους εκεί θα τον καταστήσουν χωρίς στέγη - χωρίς Μονή. Ύστερα από περιπλανήσεις στα γύρω νησιά έφτασε στην Πάτμο. Λόγω της ομορφίας και ησυχίας του νησιού, αναχωρεί αμέσως για την Κωνσταντινούπολη και ζητά από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' τον Κόμνηνο άδεια "ίνα φροντιστήριον των ψυχών καταστήση ταύτην". Ο Αυτοκράτορας με Χρυσόβουλλο του παραχωρεί την Πάτμο και τα γύρω νησιά μαζί με εργάτες και χρήματα. Με την εγκατάσταση του στην Πάτμο ο Όσιος Χριστόδουλος ξεκίνησε την ανέγερση Μοναστηριού στο όνομα του Θεολόγου. Οι επιδρομές όμως των Μουσουλμάνων δεν θα τον αφήσουν ήσυχο ούτε και αυτή τη φορά. Ο Όσιος άφησε την Πάτμο και κατέφυγε στην Εύβοια, όπου και εκεί ίδρυσε ένα Μονύδριο. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 16 Μαρτίου το 1093 μ.Χ.
Το Ιερό Λείψανο του Οσίου Χριστοδούλου βρίσκεται στην Πάτμο, στο Ιερό Παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου.


Ανάλυση ονόματος:
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: (χριστός + δούλος) = ο αφωσιωμένος στον Χριστό.

Απολυτίκιο:

Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tῆς Νικαίας τὸν γόνον καὶ τῆς Πάτμου τὸ καύχημα καὶ τῶν μοναζόντων τὸ κλέος θεοφόρον Χριστόδουλον τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις ἀδελφοί, τὸ σκῆνος προσπτυσσόμενοι αὐτοῦ, ἵνα λάβωμεν τὴν ἴασιν τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων κράζοντες. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου