Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΥΠΑΤΙΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ .Εορτή του Αγίου Υπατίου, του ΕπισκόπουΓιορτάζουμε σήμερα 31 Μαρτίου, την μνήμη του Αγίου Υπατίου, του Επισκόπου Γαγγρών.

Ο Άγιος Υπάτιος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που Δόξασαν την Εκκλησία του Χριστού στους πρώτους αιώνες της και αγωνίστηκαν για τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία. Ήταν Επίσκοπος Γαγγρών στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και συμμετείχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια το 325 μ.Χ. Στο Επισκοπικό του έργο, συνέχισε να διδάσκει και να καθοδηγεί το ποίμνιό του, αλλά κυρίως αντιμαχόταν τις αιρέσεις, και ιδιαίτερα την αίρεση των Ναυτιανών. Η επιτυχία με την οποία καταπολεμούσε τους Ναυτιανούς, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων που ζητούσαν την εξόντωσή του. Το 326 μ.Χ. πλήρωσαν κάποιους ειδωλολάτρες, οι οποίοι σε μία περιοχή επιτέθηκαν κατά του Αγίου Υπατίου με ξύλα και πέτρες και τον άφησαν μισοπεθαμένο.
Πριν ξεψυχήσει, μία εκ των φανατικών αιρετικών γυναικών τον θανάτωσε διά λίθου.
Έτσι, ο Άγιος Υπάτιος παρέδωσε Μαρτυρικά την ψυχή του στον Κύριο.

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὁσίως ἱέρευσας, τῷ ἐπὶ πάντων Θεῶ, καὶ πρόεδρος ἔνθεος, τῆς Ἐκκλησίας Γαγγρῶν, ἐδείχθης Ὑπάτιε, Ὅθεν θαυματουργίαις, διαλάμπων ποικίλαις, σύνθρονον τῷ Τεκόντι, τὸν Υἷον ὠμολώγεις, δι' ὃν καὶ χαίρων ἤθλησας, Ἱερομάρτυς ἔνδοξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου