Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Εξομολόγηση και θεία Κοινωνία .

Από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως προηγείται της θείας Κοινωνίας. Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει σχετικά: «Πολλοί από τους πιστούς… ενώ είναι γεμάτοι από αμέτρητα κακά, … πλησιάζουν την αγία Τράπεζα κατά τις εορτές όπως τύχει. Δεν γνωρίζουν ότι κατάλληλος καιρός για την θεία Κοινωνία δεν είναι η εορτή και η πανήγυρη, αλλά η καθαρή συνείδηση… Γι’ αυτό σας παρακαλώ όλους, μην πλησιάζετε στα θεία Μυστήρια επειδή απλώς και μόνον το απαιτεί η εορτή. Αλλά αν κάποτε πρόκειται να λάβετε μέρος στην αγία αυτή Προσφορά, να καθαρίζετε καλά τον εαυτό σας πολλές μέρες πριν με τη μετάνοια, την προσευχή, την ελεημοσύνη».Η προτροπή του Ιερέως Τα Άγια τοις αγίοις σημαίνει ότι «αυτός που δεν δείχνει αντάξια μετάνοια, … δεν είναι άξιος να προσέλθει στην θεία Κοινωνία». Η καθαρή μετάνοια «γεννά στις καρδιές μας παντοτινή χαρά και συντελεί να ιδούμε το ανέσπερο φως, το οποίο εάν δεν αγωνισθούμε με κάθε προθυμία να αποκτήσουμε, … δεν θα μπορέσουμε να μεταλάβουμε τα θεία Μυστήρια αξίως».

Για να δεχθεί κανείς μέσα του το άγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού, πρέπει να καθαρισθεί με την ιερά Εξομολόγηση. Ο απόστολος Παύλος γράφει: «Ας δοκιμάζει ο καθένας τον εαυτό του και τότε να τρώγει από τον άγιο Άρτο και να πίνει από το άγιο Ποτήριο. Διότι όποιος τρώγει και πίνει αναξίως, αυτός τρώγει και πίνει προς κατάκρισή του, αφού δεν κατανοεί ότι κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου». «Πως θα πάρουμε μέσα μας τον Θεό και θα γίνουμε σύσσωμοι με Αυτόν, αν δεν απορρίψουμε πρώτα τις αμαρτίες με εξομολόγηση και αν δεν καθαρίσουμε τον ρύπο που δημιουργήθηκε από αυτές στην ψυχή, με ελεημοσύνη, αγνεία και εγκράτεια, με προσευχή και κατάνυξη και τα άλλα έργα της μετανοίας;»

Εφ’ όσον η συνείδηση μας ελέγχει για κάτι, καταφεύγουμε στον Κύριο με την Εξομολόγηση, και ακολουθούμε τον λόγο Του, που εκφράζεται από τον Πνευματικό. Εκείνος θα ρυθμίσει και την προσέλευσή μας στην θεία Κοινωνία.


Πηγή: Ιερομονάχου Γρηγορίου «Μετάνοια και Εξομολόγησις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου