Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ.


Πότε και για ποιούς λόγους ο Θεός επιτρέπει πειρασμούς και δοκιμασίες σ' αυτούς που τον αγαπούν. Πόσοι άνθρωποι, χριστιανοί και μη, έχουν αυτήν την απορία, βλέποντας τα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας.
Για τους πειρασμούς, βέβαια, των αμαρτωλών ανθρώπων δεν απορεί κανείς. Σαν να μην είναι και αυτοί τέκνα του ιδίου Θεού και Πατέρα. Και σαν να μη φροντίζει και γι' αυτούς ο Χριστός, με τον δικό Του άριστο τρόπο.
Στο παραπάνω ερώτημα, απαντά ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Και μας δίνει την εξής απάντηση.
1. Ο Θεός επιτρέπει να δοκιμάζονται με θλίψεις και άγιοι και αγωνιστές για να καταλάβουν, πόσο μας βοηθάει και πόσο προνοεί και φροντίζει για μας. Έτσι από τις δοκιμασίες των καλών και των κακών αποκτούν όλοι πνευματική σύνεση και δεν εξαπατώνται πια από τους δαίμονες.
2. Αυτή η '' εκπαίδευση '' θα μπορούσε ποτέ να γίνει χωρίς τις θλίψεις? Όχι. Γιατί τότε ο άνθρωπος δεν θα ήταν ελεύθερος όταν διάλεγε το καλό, ώστε να φανεί η αγάπη του προς τον Θεό και η καλή του προαίρεση.
3. Με τις δοκιμασίες μαθαίνει ο άνθρωπος να επιμένει στην προσευχή, να φωνάζει διαρκώς προς τον Σωτήρα Χριστό '' Κύριε, σώσον με και να μην εμπιστεύεται στις δυνάμεις του και στις αρετές του.
Πολλές είναι οι ωφέλειες από τους πειρασμούς για όλους μας. Και γι' αυτό πειράζονται όλοι
και οι αγωνιστές, για να προοδεύσουν στις αρετές.
και οι αμελείς, για να προφυλαχθούν από την αμαρτία.
και οι '' κοιμισμένοι '' πνευματικά, για να ξυπνήσουν και να μετανοήσουν.
και οι μακράν του Θεού για να επιστρέψουν κοντά Του.
και οι φίλοι του Θεού, για να έχουν πιο πολλή παρρησία και θάρρος ενωπιόν Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου