Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

του Χρίστου Φωτοπούλου
φοιτητού Θεολογίας

Η Εκκλησία ως πνευματική Μητέρα και Τροφός των παιδιών της, μεριμνά πάντοτε για την επίλυση καίριων προβλημάτων, τα οποία ταλανίζουν αυτά.
Ένα σημαντικό και πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το οικολογικό.
Ας ξεκινήσουμε όμως να μιλάμε για την δημιουργία Του Θεού και για τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε προς αυτήν. 
Διαβάζουμε λοιπόν στο βιβλίο της Γενέσεως "Και έλαβε Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον, ον έπλασε,και έθετο αυτόν εν τω παραδείσω της τρυφής, εργάζεσθαι αυτόν καί φυλάσσειν". Σαφής λοιπόν η εντολή Του Θεού προς τον ανθρωπον, να εργάζεται και να προστατεύει τον παράδεισο. Το ίδιο λοιπόν θα έπρεπε να κάνει και με την γη, να εργάζεται δηλαδή σε αυτήν, για να μπορεί να επιβιώσει, αλλά και να την προστατεύει.
Δυστυχώς ο (δυτικός) Χριστιανισμός "όχι μόνο καθιέρωσε ένα δυϊσμό ανθρώπου και φύσης, αλλά κι επέμεινε πως θέλημα Του Θεού είναι να εκμεταλεύεται ο άνθρωπος τη φύση για να εξυπηρετεί τους δικούς του σκοπούς". Φαίνεται λοιπόν, οτι υπάρχει μια παρερμηνεία της εντολής του Θεού που λέγει ''Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και πληρώσατε την γην και κατακυριεύσατε αυτής''. Η εντολή του Θεού αυτή όμως, δικαιολογείται απο την προηγούμενη που ανεφέρθη ποιο πάνω: η αύξηση των άνθρώπων επι της γης δεν έπρεπε να γίνει αιτία καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Και αυτό δεν θα γινόταν εάν ο άνθρωπος τηρούσε πιστά και τις δύο εντολές Του Κυρίου.
Το κύριο ζήτημα πια όμως είναι οτι το οικολογικό πρόβλημα είναι πιο καίριο παρα ποτέ. Οι οικολογικές καταστροφές αυξάνονται μέρα με την μέρα και το θέμα είναι, πώς μπορεί αυτό να αντιμετωπισθεί;
Ο L.White επισημαίνει πως "περισσότερη επιστήμη και περισσότερη τεχνολογία δεν πρόκειται να μας βγάλουν απο την παρούσα οικολογική κρίση", εάν τα αίτια είναι θρησκευτικά. Οπότε η λύση θα πρέπει να είναι στην ουσία θρησκευτική.
Το οικολογικό πρόβλημα είναι κατα ένα μεγάλο μέρος θεολογικό ζήτημα, το οποίο περιλαμβάνει θρησκευτικές ιδέες και κοσμολογικές απόψεις που χρειάζεται να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με την άποψη του Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου. Το οικουμενικό Πατριαρχείο ήδη απο το 1989 και επι της Πατριαρχίας του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου, καθιέρωσε την πρώτη Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής για την επίλυση του οικολογικού προβλήματος.
Η Μητέρα Εκκλησία όλων μας, προσπαθεί να μας κάνει να κατανοήσουμε πως η οικολογική κρίση δεν ανάγεται στην εντολή Του Θεού προς τους πρωτοπλάστους να κυριεύσουν την γην, αλλά στην πτώση του ανθρώπου.
Μέσα απο οικολογικά συνέδρια και συμπόσια, η Μητέρα Εκκλησία μας προτρέπει να προστατέψουμε την γην, τον πλανήτη μας, το σπίτι μας τον Οίκο μας για να μιλήσουμε ακριβέστερα ως θα έλεγε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να εκπληρώσουμε το χρέος μας, το οποίο είναι να τον παραδώσουμε ακέραιο και υγιή στις επόμενες γενεές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου