Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Ξάνθης Παντελεήμων: «Δεν μπορούν να μας υποτιμούν και να μας φτύνουν»
 
του Νίκου Παπαχρήστου  
Την έντονη ανησυχία -και την αντίδραση- κατοίκων και φορέων της Θράκης προκαλεί η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μετατρέψει σε  κέντρο φύλαξης  Μεταναστών τις Αστυνομικές Σχολές Ξάνθης και Κομοτηνής στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ξένιος Ζευς" που έχει ξεκινήσει την Πέμπτη και αφορά την προώθηση παράνομων μεταναστών από το κέντρο προς τα σύνορα. «Στέλνουμε μήνυμα προς την Αθήνα ότι δεν μπορούν να μας υποτιμούν και να μας φτύνουν» δηλώνει στο Amen.gr ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων ο οποίος μαζί με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο συμμετείχαν το πρωί του Σαββάτου σε κοινή σύσκεψη όλων των φορέων της Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

«Ως τοπική Εκκλησία – και αυτό το δηλώσαμε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και προσωπικά ο ίδιος - εκφράζουμε την συμπάθειά μας προς τους λαθρομετανάστες και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια χρειαστεί. Αλλά εδώ ο χώρος της Θράκης έχει μια ευαισθησία», τονίζει στο Amen.gr ο Μητροπολίτης Ξάνθης και προσθέτει:

«Άλλωστε οι Σχολές Δοκίμων Αστυφυλάκων δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να μετατραπούν σε χώρους συγκέντρωσης ανθρώπων. Δεν υπάρχουν ούτε οι αναγκαίες συνθήκες υγιεινής αλλά ούτε και ασφαλείας».

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εκπρόσωποι της Περιφέρειας, τοπικών φορέων και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στη Γέφυρα του Νέστου προκειμένου να αποτρέψουν τη διέλευση των λεωφορείων που μεταφέρουν – σύμφωνα με τις πληροφορίες των κατοίκων- λαθρομετανάστες με προορισμό την Ξάνθη.

«Η δική μας αντίδραση που αγγίζει τα όρια του εξοργισμού προκλήθηκε γιατί οι αποφάσεις (της Κυβέρνησης) ελήφθησαν νύχτα χωρίς να ενημερωθεί κανείς. Ε, δεν μπορεί η Αθήνα να αποφασίζει ερήμην της Θράκης», υποστηρίζει στο ;Amen.gr ο Μητροπολίτης Ξάνθης και συνεχίζει: «Μας λένε ότι θα παραμείνουν (οι λαθρομετανάστες) στις Σχολές μέχρι το φθινόπωρο. Δηλαδή μέχρι πότε; Και υπό ποιες συνθήκες; Μιλάμε για ανθρώπους...».

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων μεταφέρει μέσω του Amen.gr την αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών της Θράκης. «Η Κοινωνία μας είναι ανάστατη. Ο Περιφερειάρχης επιδίωξε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Δένδια ο οποίος απαξίωσε. Περιμέναμε πως θα γινόταν κάποια τηλεφωνική επικοινωνία στις οκτώ το βράδυ αλλά απ’ ό,τι μαθαίνω δεν ανταποκρίθηκε. Υπάρχει σιγή από την Αθήνα ίσως γιατί θέλουν και έχουν αποφασίσει να μεταφέρουν περισσότερους λαθρομετανάστες στην περιοχή μας», δηλώνει ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και τονίζει:

«Θα έπρεπε πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να συνεννοηθούν με τον λαό της Θράκης, της ευαίσθητης Θράκης που καθημερινά δίνει έναν αγώνα κάτω από αντιξοότητες και πολυποίκιλες δυσκολίες. Θα έπρεπε να απευθυνθούν στον λαό της ξεχασμένης, από το Αθηνοκεντρικό Κράτος, Θράκης και να μην θυμούνται την Θράκη μόνο και μόνο για να την μετατρέψουν σε πάρκινγκ δυστυχισμένων ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου